Ασφάλεια κατά την Οδήγηση 


Οι προφυλάξεις κατά την οδήγηση αποτελούν έναν ουσιώδη παράγοντα φροντίδας για τους γονείς. Κάθε χρόνο, πολλά παιδιά χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σε ατυχήματα κυκλοφορίας. Σε μια σύγκρουση με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα, ένα παιδί που δεν είναι σωστά δεμένο μπορεί να εκτιναχθεί με δύναμη 30 έως 60 φορές το βάρος του. Στην Ευρώπη, δύο παιδιά κάτω του ενός έτους χάνουν καθημερινά τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα.

Ο κύριος λόγος θανάτου ή τραυματισμού είναι είτε η έλλειψη ενός συστήματος ασφαλείας για το παιδί, είτε η εσφαλμένη χρήση αυτού.

Τα παιδιά πρέπει πάντοτε να ταξιδεύουν σε ειδικά παιδικά καθίσματα, ακόμη και αν η απόσταση είναι μικρή. Το 40% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν σε διαδρομές μικρότερες των 3 χιλιομέτρων.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) συνιστά να μη μεταφέρετε ποτέ το παιδί σας, ούτε καν για μία στιγμή, άδετο στο κάθισμά του ή στην αγκαλιά σας, ξεκινώντας από τη μέρα που αφήνετε το μαιευτήριο με το νεογέννητο, το οποίο πρέπει να είναι στραμμένο προς τα πίσω.

Γιατί είναι απαραίτητο το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;

Εάν το παιδί σας είναι κάτω των 12 ετών, πρέπει να κάθεται σε ειδικό κάθισμα, που του προσφέρει αυξημένη προστασία όχι μόνο σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της μετακίνησης.

Καθώς το 25% της μάζας του σώματος ενός νηπίου συγκεντρώνεται στο κεφάλι (έναντι 6% ενός ενήλικα), ο αυχένας δεν μπορεί να αντέξει τις παλμικές κινήσεις σε περίπτωση ατυχήματος. Η σπονδυλική στήλη ενός παιδιού είναι επίσης πολύ εύθραυστη και, συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει σωστή υποστήριξη σε ολόκληρο το μήκος της πλάτης και του λαιμού του, σε περίπτωση μιας μετωπικής σύγκρουσης. Επιπλέον, η δομή της θωρακικής κοιλότητας του νηπίου δεν είναι ακόμη κατάλληλη για να προστατεύσει τα όργανα από βίαιη πρόσκρουση με κάποιο αντικείμενο μέσα στο όχημα. Το κάθισμα αυτοκινήτου είναι απαραίτητο γιατί θα κρατήσει το παιδί στη θέση του και θα απορροφήσει την ενέργεια της πρόσκρουσης σε περίπτωση ατυχήματος. Η χειρότερη θέση για να ταξιδεύει το παιδί είναι στην αγκαλιά σας, ακόμη κι αν φοράτε τη ζώνη ασφαλείας σας. Μη χρησιμοποιείτε το παιδί ως αερόσακο!

Τέλος, η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική δια νόμου.

Επιλέγοντας το Κατάλληλο Καθισματάκι για το Παιδί σας

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο καλύτερο καθισματάκι αυτοκινήτου που να ταιριάζει απόλυτα σε κάθε παιδί ή σε κάθε όχημα. Μπορεί να ακούμε συστάσεις από φίλους και συγγενείς, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οι προτιμήσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Όλα τα καθίσματα αυτοκινήτου που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν περάσει με επιτυχία τις απαραίτητες δοκιμές ασφαλείας. Επιλέγουμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο παιδί μας, στο αυτοκίνητό μας, και στον δικό μας προϋπολογισμό. Δεν πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις μόνο βασισμένοι στην τιμή. Ένα ακριβό καθισματάκι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ασφαλές ή ευκολόχρηστο.

Το καλύτερο κάθισμα είναι αυτό που προσαρμόζεται καλύτερα στο μέγεθος του παιδιού (βάρος και ηλικία) και τοποθετείται σωστά στον τύπο του αυτοκινήτου σας. Όταν εντοπίσετε το κατάλληλο κάθισμα για την ηλικία του παιδιού σας, δοκιμάστε το πρώτα.

Κατά την αγορά ενός καθίσματος αυτοκινήτου, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει δυνατότητα επιστροφής, εάν δεν ταιριάζει στις διαστάσεις ή ανακαλύψετε ότι δεν σας ικανοποιεί.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία, πέρα από το να επιλέξουμε τον κατάλληλο τύπο καθίσματος αυτοκινήτου, είναι να το τοποθετήσουμε σωστά στο όχημά μας. Τα καθίσματα που τοποθετούνται σωστά πρέπει να έχουν τουλάχιστον πέντε σημεία στήριξης στο κάθισμα του αυτοκινήτου.

Ένα ασφαλές παιδικό κάθισμα ενδέχεται να μην προσφέρει την αναγκαία προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης, αν δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο όχημά μας! 

Καθίσματα που Βλέπουν Προς τα Πίσω:

Υπάρχουν δύο κατηγορίες παιδικών καθισμάτων που βλέπουν προς τα πίσω. Ένα είδος είναι σχεδιασμένο εξαιρετικά να προσφέρει θέα προς τα πίσω, ενώ το άλλο είδος μπορεί να μετατραπεί για να επιτρέψει και τη θέα προς τα εμπρός, κατάλληλο για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Ομάδα 0: Κατάλληλο για παιδιά που ζυγίζουν έως 10 kg, ηλικίας 0-12 μηνών.

Ομάδα 0+: Κατάλληλο για παιδιά που ζυγίζουν έως 13 kg, ηλικίας 0-13 μηνών.

Αυτά τα καθίσματα είναι μικρά και διαθέτουν χειρολαβές για εύκολη μεταφορά του παιδιού. Πολλά από αυτά διαθέτουν ειδική βάση που μπορεί να παραμένει στο αυτοκίνητο, κλειδώνοντας ασφαλώς σε αυτήν, εξοικονομώντας έτσι τον χρόνο που θα χρειαζόταν για τοποθέτηση της βάσης κάθε φορά που ταξιδεύετε. Προσαρμόστε τις ζώνες του καθίσματος στις ψηλότερες ρυθμίσεις έτσι ώστε να βρίσκονται στο ύψος ή πάνω από τους ώμους του παιδιού σας. 

Το παιδικό κάθισμα παρέχει επιπλέον ασφάλεια, όταν η πλάτη του είναι στο μπροστινό μέρος του καθίσματος (τοποθετείται ανάποδα στο κάθισμα). Ορισμένα καθίσματα αυτού του τύπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για παιδιά μέχρι 3 ετών. Είναι γνωστά ως μετατρεπόμενα καθίσματα και επιτρέπουν την επέκταση της χρήσης τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς το παιδί αντικρίζει προς τα πίσω. Δεν διαθέτουν χειρολαβές ή βάση υποδοχής. Διαθέτουν 5 σημεία στερέωσης και ένα προστατευτικό κεφαλής που μπορεί να προστατεύσει το θώρακα, αναδιπλούμενο προς τα εμπρός.

Κάθισμα που κοιτά προς τα εμπρός – Ομάδα Ι: Για παιδιά ηλικίας 1-5 ετών ή με βάρος 10-18 κιλά, η κατηγορία αυτή χρησιμοποιεί συστήματα στερέωσης νέας γενιάς βασισμένα στο πρότυπο Isofix (Κανονισμός 44 Φεβρουαρίου 2004). Από τον Φεβρουάριο του 2006, όλα τα αυτοκίνητα πρέπει να εξοπλίζονται με σύστημα Isofix. Αυτό το σύστημα προσφέρει αυξημένη ασφάλεια κατά την εγκατάσταση και κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, ενώ εγκαθίσταται στο αυτοκίνητο χωρίς την ανάγκη χρήσης ζωνών ασφαλείας. Το Isofix αποτελείται από τρία σταθερά σημεία σύνδεσης, αλλά το παιδικό κάθισμα πρέπει να είναι συμβατό με αυτό το σύστημα. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να εφαρμοστεί το Isofix για όλες τις ηλικίες.

Ανυψωτικό κάθισμα – Ομάδα ΙΙ: Κατάλληλο για παιδιά 4-8 ετών με βάρος 15-25 kg. Σχεδιασμένο για να υψώνει το παιδί, επιτρέποντας τη σωστή εφαρμογή της ζώνης του αυτοκινήτου. Η επάνω ζώνη περνά από το κέντρο του ώμου και του στήθους, ενώ η κάτω ζώνη πρέπει να περνά από το πάνω μέρος των μηρών του παιδιού.

Ανυψωτικό μαξιλάρι – Ομάδα ΙΙΙ: Κατάλληλο για παιδιά 6-13 ετών με βάρος 22-36 kg. Πολλά νέα αυτοκίνητα διαθέτουν ενσωματωμένα ανυψωτικά καθίσματα στο πίσω μέρος του καθίσματος (ενσωματωμένα).

Προδιαγραφές Ασφαλείας

Αποφεύγουμε τη χρήση μεταχειρισμένων καθισμάτων αυτοκινήτου, ειδικά αυτών άνω των 6 ετών, με άγνωστη ιστορία, που μπορεί να ήταν σε αυτοκίνητα που είχαν συγκρουστεί, με σημάδια φθοράς ή ραγίσματος, και χωρίς τις απαραίτητες ετικέτες, αριθμούς μοντέλου, ημερομηνίας κατασκευής και οδηγιών εγκατάστασης. Υπάρχει κίνδυνος να μην πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα φέρει τη σήμανση ECE R44.03 ή μεταγενέστερη (Ευρωπαϊκός κανονισμός του 2003) και ότι το αυτοκίνητό σας είναι συμβατό με το κάθισμα. Επίσης, ελέγξτε τα όρια βάρους και ηλικίας για τα οποία είναι κατασκευασμένο, την ένδειξη UNIVERSAL ή UN που σημαίνει συμβατό με περισσότερα αυτοκίνητα, και το γράμμα Ε (συμβατό με την Ευρωπαϊκή διάταξη), ακολουθούμενο από αριθμό που αντιστοιχεί στη χώρα έγκρισης.

Άλλες ένδειξεις, όπως RESTRICTED, SEMI-UNIVERSAL και VEHICLE-SPECIFIC, επισημαίνουν ότι το κάθισμα δεν είναι κατάλληλο για κάθε όχημα, επομένως ελέγξτε τη συμβατότητα με το δικό σας αυτοκίνητο.

Οι δοκιμές του EuroNCAP σε παιδικά καθίσματα αποκάλυψαν ότι πολλά από αυτά δεν παρέχουν σαφείς οδηγίες χρήσης και τοποθέτησης. Ένας αριθμός καθισμάτων δεν είχε σαφή ένδειξη για τη σωστή εγκατάσταση, ενώ τα Isofix δεν είχαν σαφείς ενδείξεις για την ορθή τους χρήση. Παρόλο που δεν υπάρχει κατάλογος των καλύτερων παιδικών καθισμάτων για συγκεκριμένα μοντέλα, ο EuroNCAP συνιστά στους γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες του κατασκευαστή και να επισημαίνουν τη σήμανση EU 44.03 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η σωστή τοποθέτηση και χρήση του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο είναι κρίσιμη για την ασφάλεια του παιδιού κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Ένα ασφαλές παιδικό κάθισμα μπορεί να μην προστατεύσει αποτελεσματικά το παιδί μας σε περίπτωση σύγκρουσης, αν δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο όχημα.

  • Πριν αγοράσετε ένα παιδικό κάθισμα, βεβαιωθείτε ότι είναι συμβατό με το αυτοκίνητό σας. Συμβουλευτείτε τόσο τον κατασκευαστή του καθίσματος όσο και τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας. Ζητήστε επίσης οδηγίες για το σωστό τρόπο τοποθέτησης και δέσιμού του.
  • Ελέγξτε ότι το παιδικό κάθισμα είναι σταθερά και σίγουρα τοποθετημένο στο κάθισμα του αυτοκινήτου.
  • Τοποθετήστε πάντα το παιδικό κάθισμα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να τοποθετήσετε μπροστά, απενεργοποιήστε τον αερόσακο του συνοδηγού, εφόσον είναι απαραίτητο.
  • Σε αυτοκίνητα με πλαϊνούς αερόσακους, είναι προτιμότερο να τοποθετείτε το παιδικό κάθισμα στο μέσο του πίσω καθίσματος.
  • Κατά τη μεταφορά έγκυων γυναικών, η ζώνη ασφαλείας πρέπει να τοποθετηθεί με προσοχή για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και του αγέννητου βρέφους. Οι διαγώνιοι και οριζόντιοι ιμάντες πρέπει να τοποθετούνται σωστά, εξασφαλίζοντας ότι θα απορροφηθούν οι δυνάμεις σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σωστή προστασία των παιδιών μας κατά την οδήγηση. Η συνειδητοποίηση και η τήρηση των ασφαλείας στο αυτοκίνητο είναι ουσιαστική για την αποφυγή ατυχημάτων και την προστασία των επιβατών.